Založ si blog

„Politické rozhodovanie alebo občan ostal znova v závese“

Som členkou petičného výboru proti výstavbe megakasína na Slovensku, z toho dôvodu  musím aj viac sledovať politickú scénu na Slovensku, hoci mi to, popravde. nerobí žiadnu radosť. Politika  ma nebaví – lebo jednak politike často nerozumiem (vypadáva mi z nej často ľudský aspekt) a tiež pretože práve aj politika dnes rozdeľuje ľudí na modrých a červených, stredo-ľavých, tých  vpravo orientovaných viac do stredu (ten stred je tak zahmlený a nič nehovoriaci!) a skoro každá politická debata končieva hádkou,  s možnou vzájomnou dohodou na bode mrazu. 

Naša petícia proti výstavbe megakasína vznikla ako spontánna reakcia občanov Slovenska, bez politického podtónu. Je úplne apolitická, hoci sa niektorí „mienkotvoriči“ či politici snažia navodiť opak, pretože im to hrá do karát.  Spojil nás náš spoločný boj namierený proti investičnému zámeru ((tak ako to vidíme u odborárov v Európe) postaviť na našom území najväčší kasínový komplex v Európe –  MEKKU HAZARDU.  Pocítili a správne sme vytušili, že investorom predkladaný „multifunkčný športovo-rekreačný komplex“ je vlastne v podstate megakasíno na tvrdo  s doplnkovými vábiacimi benefitmi (zatiaľ nezazmluvnenými), a že celý zámer  vlastne padá a vstáva na hazarde (banky poskytnú úver investorovi len za podmienok, že v komplexe bude spomínané megakasíno – vyjadrenie pána G.Zászlosa zástupcu developera TriGranit na prezentácii UŠ),  preto sa aj v prvej a druhej fáze výstavby majú stavať herne , herne a zase len herne……Hold, hazardný priemysel je dnes po každej stránke veľmi výnosný, dokonca profituje aj za hospodárskych kríz. Pekne to majú teda títo investori dopredu spočítané!

Keď sme zbierali podpisy po celom Slovensku, petíciu nepodpísali len sympatizanti či voliči jednej politickej strany. Ani jeden občan, ktorý sa podpísal pod petíciu,  sa nás nikdy neopýtal na naše politické presvedčenie (konkrétne aj my sme sympatizantmi rôznych politických smerov, či apolitici)….

Petíciu teda podpisovali všetci ľudia, ktorí cítia v tejto investícii, ktorá má podľa developera zmeniť život na Slovensku, veľké ohrozenie, ktoré hazard napáchal a pácha v každom štáte, kde sa zakorení (doslova a do písmena mení životy nielen jednotlivých ľudí či rodín, ale celých spoločností, mení smerovanie týchto oblastí, či štátov). Toto všetko si po niekoľkomesačnej vysvetľovacej akcii zo strany petičného výboru a všetkých tých, ktorí sa na  ňu podujali, uvedomili občania Slovenska, všetci tí, ktorí sa pod petíciu podpísali.

Presuniem to teraz do prítomnosti : V prvom rade petičný výbor pokladá v týchto dňoch za svoju  najdôležitejšiu úlohu zrušiť niektoré ustanovenia zákona šitého na mieru, v ktorom sa zaviedol nový pojem – kasíno v rekreačnej oblasti , ktorý Metropolis zvýhodňuje.  V zákone  sa práve a len tejto jednej investícii (žiadna iná podobná na Slovensku nikdy nebola a ani nie je ) ponúkajú benefity a výhody, o ktorých môže každý jeden podnikateľ na Slovensku len snívať.

V NR SR sa začalo v posledných dňoch a týždňoch  rokovať o zrušení týchto benefitov pre „kasíno v rekreačnej oblasti“ (petícia bola prijatá v parlamente pretože spĺňala zákonné predpisy) – konkrétne zrušenie degresívnych daní , pri ktorých s rastúcim ziskom z výhernej listiny klesajú dane až na 8 %,  či zrušenie licencie  na 30 rokov, pretože každá iná herňa či kasíno má dnes licenciu na 10 rokov…Po hlasovaní v NR SR sa prerokovanie zmeny tohto  zákona dostalo zatiaľ do druhého čítania.

A teraz sa pozrime na hlasovanie našich poslancov o zmene tohto zákona : celá vládna koalícia hlasovala za zmenu zákona, t.j. za zrušenie benefitov pre kasíno v rekreačnej oblasti a celá – komplet – opozícia hlasovala proti zmene zákona (SNS a SMER, ruka  v ruke). Jedná sa teda o čisto politické hlasovanie! A takéto politické hlasovanie  nie je u nás žiadnou lastovičkou. Takéto hlasovania, kde je koalícia na jednej strane a opozícia na strane druhej (opozícia v pravom slova zmysle) bolo tu bolo aj minulé volebné obdobie, a myslím že aj predtým, neviem s istotou. Asi to zobrazuje demokraciu v praxi?!

„Ale prečo?“ – pýtam sa ja, občan, člen PV. Každý jeden volič dal predsa svoj hlas politikovi, o ktorom predpokladal, že bude hájiť jeho záujmy (koľko reklám s voličmi, občanmi Slovenska  si robilo celé politické spektrum pred voľbami za prítomnosti kamier, kde si s úsmevmi od ucha k uchu  podávajú  ruky s občanmi a živo sa zaujímajú o ich problémy, ktoré pritakávaním hlavy chápu a posunkami sľúbia riešiť).  No  v tomto konkrétnom hlasovaní (a mnohých iných), keď stláčali gombíky v parlamente, vtedy si spomenuli na týchto svojich voličov? Nespomenuli! Pretože volili politicky! Nechali totiž znova svojho voliča v závese, nebol v ten moment pre nich asi zaujímavý.

Vyzývam preto poslancov kresťanskej SNS, ktorá v spomenutom zákone hlasovala proti zmene platného zákona (páni poslanci, kresťanstvo a hazard sa predsa navzájom vylučujú), aj členov SMERu  (ktorí tak radi zdôrazňujú svoju solidaritu, ktorá po tomto hlasovaní vyznela skôr ako solidarita na invalidnom vozíku, či skôr solidarita zosobášená s bohatým investorom) – aby sa zajtra, pozajtra (alebo keď sa stretnú so svojimi voličmi,  sú s nimi v kontakte, takže žiadny problém) opýtali svojich voličov, či súhlasia s týmto ich politickým hlasovaním ohľadne zákona o hazarde. Upozorňujem ich však dopredu, že budú (možno nemilo)  prekvapení, koľko nájdu  medzi nimi tých, ktorí podpísali petíciu a sú proti výstavbe megakasína. O akom kontakte s voličmi, občanmi tu potom môže byť reč?

Podľa akých kritérií  si má teda občan-volič  vo voľbách vyberať toho svojho konkrétneho zástupcu, ktorý má jeho záujmy  4 roky obhajovať a tiež dobre hospodáriť so zverenými peniazmi, ktoré od tohto každého jedného občana tento štát na každom kroku vyberá?  Má si snáď vyberať „menšie zlo“, ako to robí dosť veľké množstvo občanov? ( A čo je to vlastne – premenené na drobné – to menšie zlo? ). Alebo si má hodiť mincu : hlava či znak? A to teraz mám na mysli aj iné hlasovania proti občanovi…

 Zvolení politici by si mali konečne  uvedomiť, že ľudí už prestali baviť ich večné žabo-myšie vojny , ktoré presne vystihol jeden človek, ktorý politiku a všetko čo ju zastrešuje nenazval inak ako BOK – bojom o koryto. Hlasovania v parlamente – kde vždy stará vláda urobila všetko len zlé a nová (tá dobrá) to musí dávať do poriadku a zaberá jej to celé volebné obdobie, ako sa to dozvedáme s médií – predsa musí vyjadrovať vôľu voličov, občanov a nie politických záujmov strán.  Veľmi mi to začína pripomínať v istom smere socík, kde sme na voľby nabehli poslušne do volebných miestností, kde nám to veľmi uľahčili – pretože sme nemuseli ani premýšľať a špekuľovať komu dáme svoj hlas – hodili sme totiž do volebnej urny volebný lístok s jedinou kandidujúcou stranou….

Milí naši politickí zástupcovia, nechcem strašiť, ale môže sa ľahko stať, že ďalšie volebné obdobie nepríde k urnám ani noha…A myslím si, že  to by aj bolo riešením patovej situácie na našej politickej scéne, kde je občan zaujímavý vždy len pred voľbami.

elmacková

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1248x
Priemerná čítanosť článkov: 1248x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy